Over de schrijver

Mijn foto
is columnist bij Vitesse Inside. De artikelen van dit blog verschijnen ook daar. Contact: plusvite1892@gmail.com Facebook: www.facebook.com/plus.vite.39

donderdag 25 oktober 2012

Het nieuwe stadion


Het nieuwe stadion kent een maximale hoogte van 48 meter en het heeft een oppervlakte van 55.000 vierkante meter (250 meter lang en 220 meter breed). Het telt een kleine honderdduizend zitplaatsen verdeeld over drie ringen.
Verder heeft het naast de kleedkamers, VIP's lounges, perskamers, diverse televisiestudio's, een Sport Medisch Centrum, een oud-spelers ruimte, een museum, catering voorzieningen, een winkel met fanartikelen en de kantoren van de club.
Vorige week was ik een paar dagen in Barcelona. Uiteraard kon ik de verleiding niet weerstaan om een bezoekje te brengen aan het stadion van ’s werelds meest aansprekende club. Camp Nou, Catalaans voor het nieuwe stadion, of letterlijk het nieuwe veld, is bijna net zo’n grote attractie als de Sagrada Familla, beroemde kathedraal van Gaudi. Het enige verschil is dat er bij de voetbaltempel geen Amerikanen in de rij staan. Fransen, Engelsen, Oostenrijkers, Polen, Russen, natuurlijk Nederlanders, bijna alle Europese landen leken die dag wel een vertegenwoordiging  te hebben gestuurd. Als ons Europeanen dus iets bindt, dan is het wel de liefde voor de voetbalsport. Misschien moeten ze daar in Brussel eens iets mee doen…
Parasol of paraplu in plaats van een dak
Na anderhalf uur was ik een ervaring rijker, maar € 23 en een illusie armer. Natuurlijk is de aanblik van zo’n groot stadion imposant. De perfecte grasmat, de kleedkamer (helaas die van de gasten), de prijzenkast in het museum en natuurlijk toegang tot het veld met het kapelletje boven aan de trap, waar de heren nog even een kruisje kunnen slaan, zijn een bezienswaardigheid. Maar als je je even niet laat imponeren door bijna 100.000 stoeltjes, vallen andere zaken op, die wij in onze thuishaven niet of nauwelijks kennen.
Het ontbreken van een dak bijvoorbeeld. Niet die boven het veld, maar gewoon boven de stoeltjes. Enkel de hoofdtribune kent een overkapping. Door de hoogte van het stadion en met een beetje wind zullen de meeste toeschouwers daar echter weinig aan hebben als het regent. Dat doet het toch bijna niet in Barcelona, zul je zeggen, daar schijnt toch altijd de zon? Even de statistieken erbij: Barcelona heeft gemiddeld rond de 2500 zonuren en Nederland maar 1500. Maar de stad kent toch nog 100 dagen per jaar met (een beetje) neerslag ( in Nederland 132). In totaal was 2010 goed voor 720 mm neerslag, wat niet ver onder de 801 mm ligt die er gemiddeld over heel Nederland viel. (Zonne)schijn bedriegt dus. 
Verder vielen de klapstoeltjes op. Eenmaal uitgeklapt blijft er weinig beenruimte over. Gelukkig voor de Spanjaarden zijn ze ook gemiddeld wat kleiner dan de doorsnee Nederlander. 
Zin in een Catalaans broodje bal?
Ook de paden en de rondgang achter de tribune, zijn smal en onaantrekkelijk. Bepaald geen promenade. De catering in het Gelredome verdient een Michelin-ster als je het vergelijkt met wat ze in Camp Nou te bieden hebben. 
Daarnaast helpt het beperkt aantal toiletten je een flinke blaas te kweken. Als je in de rust nodig moet, loop je het risico het einde van de wedstrijd met een natte broek te eindigen. Maar gelukkig is het aantal uitgiftepunten van versnaperingen beperkt. En wat er niet ingaat, hoeft er ook niet uit. Nee, een kritische blik op deze voetbaltempel leert je je eigen thuishaven nog meer te waarderen. We hebben het nog niet zo slecht in Arnhem. Nou het voetbal nog…
De komende tijd staat de toekomst van ons Gelredome nadrukkelijk in de belangstelling. De veiling van het stadion zal begin november nog wel eens voor de nodige reuring kunnen zorgen. Er staat ons een getouwtrek over rechten, plichten, financiën en wat al niet meer te wachten. De club wil meer zeggenschap over het thuishonk, maar overheden willen vasthouden aan gemaakte afspraken, die dat in de weg staat. Dat wordt weer een langdurig gevecht, lijkt het. Merab Jordania heeft daarbij de knuppel in het hoenderhok gegooid, door te dreigen een nieuw stadion te laten bouwen. Een nieuw stadion met meer exploitatiemogelijkheden dan het Gelredome. Nog meer mogelijkheden? 
Laten we reëel zijn: Arnhem is een provinciestad. Een stad met een ambitieuze voetbalclub, dat wel. Maar ook een stad in een regio  waar in potentie zo’n 17.000 echte geel-zwarte supporters vertoeven. Dit aantal zat op de tribune bij de nacompetitiewedstrijden tegen degradatie een paar jaar geleden en lijkt daarom een goede graadmeter. In het gunstige geval dat de club echt meedoet bovenin en zelfs in Europa lijkt het plafond te liggen bij 35.000 toeschouwers. Clubs als PSV en Twente, die een veel grotere regionale uitstraling hebben, maken geen plannen voor uitbreiding tot Arena- of Kuipachtige omvang. Liever een vol klein stadion, dan een groot stadion dat half leeg is, zou ik zeggen. De inkomsten zitten voor de club niet in de verkoop van seizoenskaarten, maar zijn vooral gerelateerd aan de uitstraling. Een wachtlijst voor seizoenkaarten  doet dan meer goed dan lege stoelen op de tribune. 
Die groei naar 35.000 zitplaatsen is trouwens volgens deskundigen relatief simpel te realiseren. De hoeken van het Gelredome leveren in principe voldoende plaatsen op om bij dit aantal in de buurt te komen. Het zou het stadion tevens meer uitstraling geven. En mochten we, tegen mijn verwachting in, toch tot grotere hoogten stijgen, dan schijnt een extra ring technisch haalbaar te zijn. Het stadion blijft veel mogelijkheden bieden. Gelredome is nu al het boegbeeld van Arnhem, maar ook de prachtige thuishaven van Vitesse. En dat zou zo moeten blijven.
Je mag dus hopen dat afspraken uit het verleden geen garantie zijn voor belemmeringen en barrières in de toekomst. Bij de stad past een stadion met uitstraling. Een stadion dat past bij de ambities van de stad, maar zeker ook bij die van de club. Gelredome voldoet daar nu al ruimschoots aan. En wees eerlijk: we hebben toch al het meest comfortabele stadion van Nederland? Zelfs in Barcelona kunnen ze daar niet aan tippen. Een nieuw stadion in Arnhem? Kom nou…
Geen opmerkingen:

Een reactie posten