Over de schrijver

Mijn foto
is columnist bij Vitesse Inside. De artikelen van dit blog verschijnen ook daar. Contact: plusvite1892@gmail.com Facebook: www.facebook.com/plus.vite.39

donderdag 6 december 2012

Smullen


Sint eruit. De boom erin. Lampjes in de straten en op naar de kerst.
De kerst met zijn donkere dagen, familiaire verplichtingen en onvermijdelijke boodschappenlijstjes. Uiteraard moet er weer iets lekkers op tafel komen. Wat wordt het dit jaar? Een op de huid gebakken filet van zeebaars op een risotto met kreeft en een witte wijn botersaus of een gekonfijt boutje van Canard de Barberie op een hutspot en een stroopje van twaalf jaar oude aceto balsamico of misschien een tournedos van kalfssukade en medaillon van everzwijn, gebakken spruitjes met spekjes, aardappel truffel gratin en een jus van bospaddenstoelen? Of gewoon, zoals mijn schoonmoeder altijd deed op tweede kerstdag, een lekkere boerenkoolstamppot met spekjes en een dampende rookworst? Lekker makkelijk, zei ze altijd, geen poespas met opzitten, hebben jullie tenminste eens tijd om de auto te wassen. Tja, ze bestaan, zulke schoonmoeders.
Nieuwe huurling van Chelsea?
En eigenlijk maakt het niet uit wat je eet, dineert of consumeert, als het maar gezellig en lekker is. En die kwalificaties hangen eigenlijk maar af van twee zaken die nauw met elkaar verbonden zijn: harmonie en balans.
Voor wat betreft de maaltijd is dat simpel uit te leggen, kijk maar naar al die kookprogramma’s op tv. Als je wat bij elkaar past maar in goede verhoudingen bij elkaar doet en op een kundige wijze bereidt, dat stroomt het water je uit de mond. Maar hoe verantwoord die gerechten vaak ook zijn, bij mij resulteert het kijken naar dat soort programma’s meestal in een gang naar de kast waar de vette chips liggen. Gezien mijn buikje niet geheel de bedoeling. Volgens mijn vrouw tenminste.
Jaimie Oliver en zijn maatjes maken tijdens hun kookshows vooral duidelijk dat je je gerecht goed in balans moet brengen door de juiste ingrediënten in de juiste hoeveelheid met elkaar te mengen. En daarbij mag je vooral je gevoel niet vergeten. Ook mijn schoonmoeder deed dat met haar boerenkool:  goed doorgekookte groente, kruimige aardappels, een klontje boter, wat volle melk, een lepel mosterd en als verfijning een scheutje azijn en een lepeltje sambal. Niet te veel, niet te weinig. Als een boerenkool ooit in balans is geweest, dan is het deze boerenkool wel.
Ook de voetbalwereld maakt zich weer op voor het jaarlijks kerstgebeuren. Ongetwijfeld krijgen de seizoenkaarthouders weer een mooie kaart in de bus. Altijd leuk, want in deze iTijd krijgen we ze vaak al niet meer door de brievenbus. Maar belangrijker: de clubs wapperen ook weer met hun boodschappenlijstjes. Wie moet er gekocht, geleend, gehuurd of geleased worden. Wie gaat er weg, moet er weg, wil er weg? Bestuurders, voorzitters, technisch directeuren, trainers, coaches iedereen is er druk mee. Staat er na de winterstop een sterker team, of zal de lat op een lager niveau gelegd moeten worden.  Duidelijk is wel dat er bij Ernums Trots financieel wat mogelijk is, maar dat de club, door de goede resultaten, de beeldvorming en de randvoorwaarden (bijvoorbeeld het trainingscomplex) ook aantrekkelijker is geworden voor ‘interessante spelers’. Maar het is ook zo klaar als een klontje dat we zo’n ‘interessante speler’ na deze periode waarschijnlijk kwijt zullen zijn.
Er circuleren al diverse namen die een potentiële versterking zouden kunnen zijn. Lazovic, Bruma, Armenteros, Lalkovic. De komende weken zal dit lijstje verder groeien. Ik kan niet beoordelen of de toekomstige aankopen een goede keus zijn en kan de heren die de inkopen doen dus niet adviseren, als daar al behoefte aan zou zijn ;-). Maar ik mag wel hopen dat ze ingrediënten aanschaffen die de harmonie in het elftal niet verstoren. Juist nu onze topkok er een smakelijk geheel van heeft gemaakt, moet die balans, hoe dan ook, in evenwicht blijven. Dat betekent dat we bij een vertrek van Bony niet automatisch een andere zwaargewicht moeten aantrekken. Kijk naar de selectie, bepaal wat je nog echt nodig hebt, zoek daar de geschikte kandidaat bij, die ook –niet onbelangrijk- als persoon goed bij de ploeg past en sla je slag. Jaimie Olivier kijkt ook vaak wat er in de ijskast ligt en koopt daar, als het nodig is, dan nog iets bij. Het geheel is dan altijd meer dan de som der delen.
Als er met beleid en visie deze kerst gewinkeld wordt en men uitgaat van een goed team in plaats van goede spelers, ben ik ervan overtuigd dat het ook na de kerst weer smullen wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten