Over de schrijver

Mijn foto
is columnist bij Vitesse Inside. De artikelen van dit blog verschijnen ook daar. Contact: plusvite1892@gmail.com Facebook: www.facebook.com/plus.vite.39

dinsdag 12 mei 2015

Strohalm

We hangen nog. En hoe! Wat een galavoorstelling was dat maandag in de Kuip. Het beste voetbal van Nederland komt uit Arnhem. Wat als we één wedstrijdje meer gewonnen hadden. Maar als bestaat niet. We moeten het ermee doen. Zondag zelf winnen en afwachten. Feijenoord moet naar Zwolle en in de huidige vorm is een nederlaag daar niet ondenkbaar en AZ moet naar Excelsior. En daar heeft het geen goede herinneringen aan. Maar laten we reëel zijn, de kans om derde te worden is en blijft heel klein.

Vooraf zouden we ervoor getekend hebben, een plaats bij de play-offs. Na een bewogen seizoen met wisselende resultaten, maar geweldig voetbal, had er meer in gezeten. Meedoen om het kampioenschap bijvoorbeeld. Maar straks zijn er dus die play-offs. Daar moeten we dan maar blij mee zijn. Of niet?


Eigenlijk zijn die play-offs in het leven geroepen om het voetbal in Nederland spannender te maken. Ook al word je zevende of achtste, je hebt altijd nog een kans op Europees voetbal. En wat dat betekent, hebben we de afgelopen jaren wel gezien. De meeste clubs die via deze constructie naar de zoveelste voorronde van de Europa League gingen, vlogen er al meteen uit tegen vaak onbeduidende tegenstanders uit onbekende windstreken. Met als gevolg minder Nederlandse clubs die mogen meedoen aan die Europa League.
En zeg nou zelf, niemand zit er toch te wachten op een tweeluik met de bekerwinnaar uit Azerbeidzjan of de nummer twee van Albanië? Maar ja, het voetbal wordt steeds meer vercommercialiseerd. Hoe meer teams er mee doen, hoe meer tv-rechten er verkocht kunnen worden, hoe meer reclame-inkomsten er gegenereerd worden en hoe rijker de UEFA wordt. Of dat de clubs ook ten goede komt en of het publiek hierop zit te wachten, speelt daarbij blijkbaar geen enkele rol.

Stel dat Vitesse de play-offs wint of zelfs nog derde wordt. Op 30 juli vindt dan de eerste wedstrijd van de derde voorronde al plaats. Tegen wie is uiteraard nog onbekend, maar de kans bestaat dat het een club is uit de eerste voorronde. Bijvoorbeeld de nummer vier van Moldavië. Deze enthousiaste semi-profs of zelfs amateurs, die hun wedstrijden moeten spelen in een vooroorlogs betonnen Sovjet stadionnetje met bijbehorend knollenveld, zullen er alles aan willen doen om een goed resultaat neer te zetten tegen een club met een miljoenenbegroting en een fantastisch stadion. Geen middel zal daarbij geschuwd worden. Dat lijkt me nu echt niet de voorbereiding die Peter Bosz voor ogen zal hebben als hij aan het nieuwe seizoen begint.

Want waar praten we over. De voorbereiding is pas een paar weken aan de gang en de transfermarkt nog lang niet gesloten. Het mogelijke vertrek van Pröpper, Vejinovic, van der Heijden en anderen zal nog moeten worden ingevuld, of op zijn minst worden ingepast. Het elftal wat er staat is nog lang geen team. En dan moeten er twee wedstrijden gespeeld worden die je alleen maar kunt verliezen. Wie zit daar op te wachten?
Bovendien beginnen bij ons de vakanties pas half juli, dus toch zeker de helft van ons zal de verrichtingen van Vitesse op hun vakantieadres moeten volgen.
Het klinkt misschien ouwelullerig, maar geef mij maar de simpelheid van vroeger. Een beperkte transferperiode, gevolgd door een degelijke voorbereiding. Half/eind augustus de start van de competitie en begin september de Europacups, met alleen de beste teams van elk land, waarbij de beste landen uiteraard ook meer teams mogen afvaardigen. Simpel en eerlijk.
Maar ja, zo zit de wereld niet meer in elkaar. En daarom gaan we er maar weer voor. Leve de play-offs of worden we toch nog derde?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten