Over de schrijver

Mijn foto
is columnist bij Vitesse Inside. De artikelen van dit blog verschijnen ook daar. Contact: plusvite1892@gmail.com Facebook: www.facebook.com/plus.vite.39

dinsdag 5 april 2016

Moedeloos

Zover ik me kan herinneren is me dit nog nooit overkomen. Ik was wel eens boos, zelfs wel eens enorm kwaad, maar nog nooit was ik moedeloos. Zo’n gevoel van: wat maakt het uit, wat kan mij het schelen? Een soort onverschilligheid, die je de schouders doet ophalen en waardoor je je het liefst distantieert van hetgeen je zo moedeloos maakt. In zo’n staat ben ik nu.

We hebben wel vaker verloren. Ook in Nijmegen. Daar zal het niet uitsluitend aan liggen. Er was wel vaker gemopper op de trainer, de inzet, de tactiek, de opstelling, de passie. Er waren al eerder momenten waarop het allemaal niet voorspoedig ging. Maar nog nooit heb ik last gehad van een gevoel van moedeloosheid. Zelfs niet toen we tegen degradatie moesten spelen.

“Wat zeur je toch? Moedeloos!  Jullie staan toch keurig in de subtop?” Mijn beste vriend en fervent PSV-supporter heeft makkelijk praten. Als je elk jaar mee mag doen om het landskampioenschap zijn alle problemen  van een subtopper onbelangrijk. En misschien heeft hij wel gelijk. Vitesse heeft niet het kapitaal om mee te doen met de grote jongens. De subtop is het hoogst haalbare. En daar gaat het op en af. Is het regelmatig stuivertje wisselen en is constant presteren eerder uitzondering dan regel. Daar horen misschien wel momenten van moedeloosheid bij.

Waar ligt dat ellendige gevoel dan nu aan? Waarom denk ik er over om zaterdag maar thuis te blijven en vraag ik me af of ik volgend jaar wel een seizoenkaart moet nemen? Nog nooit had ik dat gevoel.
Ik heb geprobeerd om daar wat duidelijkheid in te krijgen door de laatste maanden en zelfs jaren eens de revue te laten passeren. Komt er een oorzaak boven drijven? Is dat ook de oorzaak van het gebrek aan toeschouwers op de tribunes? En belangrijker nog: wat kan eraan gedaan worden?
Het is natuurlijk een utopie om te denken dat er een eenduidig antwoord is te geven op die vragen. Het is altijd een complex van factoren, een samenloop van omstandigheden, een opstapeling van verkeerde keuzes.

Toch is het moeilijk verklaarbaar. We hebben een leuke selectie met aardige voetballers en een speelstijl die al jaren de complimenten van voetbalkenners krijgt. Dat het niet altijd even stabiel is, mag toegeschreven worden aan het grote aantal jonge, onervaren spelers en het gebrek aan voldoende sterkhouders. Natuurlijk speelt de trainer hier een grote rol. Hij moet ervoor zorgen dat de verzameling individuen een team wordt, dat spelvreugde en saamhorigheid uitstraalt. En ja, daar mag je je best wel bij afvragen of de huidige trainer daartoe in staat is. Maar ook de club zelf moet zorgen voor uitstraling. Het zijn niet alleen de spelers die daarvoor kunnen zorgen. Natuurlijk, als het hosanna gaat op het veld, is iedereen tevreden. De spelers zijn dan helden en zelfs de trainer wordt dan weinig bekritiseerd. Maar als het minder gaat, zijn zij ook als eerste de gebeten hond.

Uitstraling gaat om meer dan wat we op het veld zien. Het gaat er ook om hoe de club zich naar buiten toe presenteert. Juist niet de spelers of trainers. Zij zijn er voor het momentum, niet voor de lange termijn. Het gaat veel meer om zichtbaarheid en uitstraling van de gezagsdragers. De voorzitter, de directeur, de raad van toezicht, de raad van bestuur, de technisch directeur en hoe ze ook allemaal mogen heten. Waar zijn ze? Wat doen ze? Laat verdorie eens zien dat de club jullie aan het hart gaat. Laat je in tijden van tegenspoed eens horen en vooral: zorg dat de club een ziel krijgt. Daar ligt dan ook volgens mij de oorzaak van mijn moedeloosheid: de zielloosheid.


Natuurlijk ben ik zaterdag van de partij en natuurlijk neem ik weer een seizoenkaart. Ook deze impasse zal wel weer voorbij gaan en zullen er nieuwe spelers en trainers komen. En ook zullen er wel weer nieuwe ups en downs zijn. Maar belangrijker is dat het Vitesse-gevoel geen deuk krijgt en daarvoor zal er meer moeten gebeuren dan alleen een nieuwe trainer aanstellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten